NTP-FTH-15-0090

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg az Egy Szikra a fiatal felnőtt tehetségek és az idős emberek között című programunk.
Az alapítvány a 2015. július 28-án meghirdetett, Nemzeti Tehetség Program, Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása nevet viselő felhívására adta be programötletét.

A Szikra Alapítvány a programot a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvánnyal és a Miskolci Egyetem BTK Modern Filológiai Intézet Nyelvi és Kommunikációs Kutatócsoportjával együttműködésben valósítja meg.

Az Egy Szikra a fiatal felnőtt tehetségek és az idős emberek között című programba egyetemista fiatalok és idős emberek kapcsolódhatnak be, és három különböző témájú műhelyben, szakértők segítségével végezhetnek értékteremtő munkát. Az egyik műhelyen a „harmadik kort” képviselő hazai és nemzetközi hálózatok feltérképezése, felmérése, kutatása történik majd. A másikon életút interjúk készülnek időskorúakkal, amelyekből a projekt végére egy kiadvány is készül. A harmadik műhely munkájába bekapcsolódók feladata lesz, hogy élménynapokat szervezzenek miskolci, illetve Miskolc környéki települések nyugdíjas klubjainak.

A műhelymunkák BAZ megyében valósulnak meg 2016. január és 2016. május között.

Képes beszámoló

Ez a projekt nagyobb részt munkaerő-piaci program, kisebb részt önkéntes program, amely jelenleg munkanélküli személyek számára önkéntes tevékenység által próbál segítséget nyújtani az első munkahely felkutatásához, megszerzéséhez tartós munkanélküliek esetében újabb munkahely megtalálásához.

A célcsoport egyrészt az álláskereső fiatalok, akik megtapasztalták, hogy megfelelő ismeretség, tapasztalat és munkahelyi gyakorlat hiányában nagyon nehéz munkalehetőséget találni. A programra bárki jelentkezhetett, aki betöltötte a 18. életévét, és még nem töltötte be a 26 évet, nem rendelkezett sem munkaviszonnyal, sem tanulói jogviszonnyal.

Másik célcsoport volt a 45 év feletti tartós álláskeresők. A programra bárki jelentkezhetett, aki betöltötte a 45. életévét és legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső volt. 45 év felett az álláskeresés még nagyobb kihívással jár, hisz szembe kell nézni a munkáltatók részéről oly gyakran érkező ódzkodással is. Nem ritka, hogy a munkáltatók úgy gondolnak a 45 év felettiekre, mint akik rugalmatlanok, kevésbé produktívak vagy éppen elkényelmesedettek. Ahhoz, hogy ezek ellenkezőjét bizonyítani tudja egy 45 év feletti munkavállaló, esélyt kell neki adni arra, hogy megmutassa magát és értékeit.

Ez a projekt az Európai Unió által létrehozott „Cselekvő Ifjúság” Program Fiatalok Európáért című fellépéséhez tartozik, amelyet az Antalya Rotary Club valósított meg (Action 1.2; International Youth Initiatives) A Club Törökország Antalya tartományának székhelyén, Antalyában található.

A projekt egyes konkrét céljai a következők:

A fiatalok figyelmét az újrahasznosításra terelni,
Új játékokat készíteni hulladékanyagokból kreativitásuk segítségével,
A környezetvédelmi hozzáállást terjeszteni a fiatalok között, és kapcsolataikban

A projekt több hónapnyi időtartamot ölel fel, amelyből a magyarországi látogatás 2013. július 8–14. között valósult meg.

Egy bank pályázati kiírására beadott programötletünket díjazták, ennek keretében valósítottuk meg 2015-ben a Gazdálkodj Okosan! nevet viselő programunkat. A programmal az volt a célunk, hogy a középiskolás fiatalok, könnyen érthető, gyakorlatias, játékos keretek között ismerkedjenek meg nagyon fontos, a mindennapi életükben is megjelenő pénzügyi tudnivalókkal.