Ez a projekt az Európai Unió által létrehozott „Cselekvő Ifjúság” Program Fiatalok Európáért című fellépéséhez tartozik, amelyet az Antalya Rotary Club valósított meg (Action 1.2; International Youth Initiatives) A Club Törökország Antalya tartományának székhelyén, Antalyában található.

A projekt egyes konkrét céljai a következők:

A fiatalok figyelmét az újrahasznosításra terelni,
Új játékokat készíteni hulladékanyagokból kreativitásuk segítségével,
A környezetvédelmi hozzáállást terjeszteni a fiatalok között, és kapcsolataikban

A projekt több hónapnyi időtartamot ölel fel, amelyből a magyarországi látogatás 2013. július 8–14. között valósult meg.

Ideérkezésük harmadik napján tartottuk meg a szemináriumot, amely több előadásból, és videóanyagokból állt; valamint befejezésképpen egy óriási interakív társasjátékot is játszottunk együtt, amelyben a környezetvédelemről és az újrahasznosításról szóltak a kérdések. Az előadások során az Alapítvány tolmácsolást biztosított az előadóknak, amennyiben igényelték ezt. Miskolc képes bemutatójával kezdtük a napot, majd Törökországról és Antalya tartományáról láthattunk videókat.

A videókkal történő mozgalmas kezdés után, bemutatkoztak a projektben résztvevő felek:

Antalya Rotary Club, Antalya Rotaract Club, Kepez City Council, Szikra Alapítvány

Ezután a projekt céljairól, eredményeiről is hallhattunk ismertetőt. Meghívott vendégként pedig a Rotary Club Miskolc-Tapolca is bemutatkozott.

A délután folyamán Magyarország hulladékgazdálkodási körképét mutatta be az Ökológiai Intézet munkatársa Nagyhajú Nóra. Előadása sok alapfogalmat letisztázott, így a hallgatóság már könnyebben megérthette Demeter Zoltán előadását a B-A-Z. megyei és miskolci hulladékgazdálkodási programokról. Az előadóktól természetesen kérdeztek is a török csapat résztvevői, akik bátran és szakszerűen helytálltak.

A nap utolsó eseményeként megrendezett interaktív társasjátékot pedig Çağla Kosova és partnere nyerte meg.

Vendégeink látogatásának negyedik napján két hulladékfeldolgozó és -újrahasznosító üzemet néztünk meg a projektcsapattal. Az AVE Miskolc Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. Központi Telephelyén Sebestyén Péter főmérnök kalauzolt minket végig. Láthattuk, hogy az újrahasznosítható hulladékok hogyan kerülnek válogatásra emberek és gépek segítségével, a háztáji és gyári (selejt-) hulladékok szelektív elszállításával kapcsolatosan is bővítettük ismereteinket, és a veszélyes hulladékok feldolgozása is szóba került.

A projekt záró elemeként a török projekt képviselői meglátogatták Miskolc város alpolgármesterét; ezzel a cselekedetükkel is továbbépítve Miskolc törökországi kapcsolatát.