Ez a projekt nagyobb részt munkaerő-piaci program, kisebb részt önkéntes program, amely jelenleg munkanélküli személyek számára önkéntes tevékenység által próbál segítséget nyújtani az első munkahely felkutatásához, megszerzéséhez tartós munkanélküliek esetében újabb munkahely megtalálásához.

A célcsoport egyrészt az álláskereső fiatalok, akik megtapasztalták, hogy megfelelő ismeretség, tapasztalat és munkahelyi gyakorlat hiányában nagyon nehéz munkalehetőséget találni. A programra bárki jelentkezhetett, aki betöltötte a 18. életévét, és még nem töltötte be a 26 évet, nem rendelkezett sem munkaviszonnyal, sem tanulói jogviszonnyal.

Másik célcsoport volt a 45 év feletti tartós álláskeresők. A programra bárki jelentkezhetett, aki betöltötte a 45. életévét és legalább 6 hónapja regisztrált álláskereső volt. 45 év felett az álláskeresés még nagyobb kihívással jár, hisz szembe kell nézni a munkáltatók részéről oly gyakran érkező ódzkodással is. Nem ritka, hogy a munkáltatók úgy gondolnak a 45 év felettiekre, mint akik rugalmatlanok, kevésbé produktívak vagy éppen elkényelmesedettek. Ahhoz, hogy ezek ellenkezőjét bizonyítani tudja egy 45 év feletti munkavállaló, esélyt kell neki adni arra, hogy megmutassa magát és értékeit.

A programba jelentkezők 2009. áprilisától 10 hónapon keresztül végeztek önkéntes tevékenységet civil szervezetnél és önkormányzati intézményeknél, mint fogadószervezeteknél. Az önkénteseket a 10 hónapos tevékenység során a fogadószervezeteknél egy mentor támogatta, akitől személyes és szakmai segítségnyújtásra is számíthatott.

Az önkénteseket bizonyos juttatások illették meg, mint az étkezési támogatás, biztosítás, képzések-, tanfolyamok költségei, és a programban részt vevők a nekik járó álláskeresési támogatástól sem estek el. A fogadószervezetek biztosították a terepet az önkéntes tevékenységhez, ahol a tapasztalatszerzésre, és egyéni fejlődésre is volt lehetőség.

A programba bekapcsolódók általános felkészítő képzésen vettek részt, másrészt a fogadó szervezeteknél, intézményeknél kaptak tájékoztatást, segítséget az ottani munkájukhoz. Volt olyan fiatal, aki a programnak köszönhetően tette le a jogosítványát, vagy végezte el nyelvvizsgáját. Az egyik fiatal, aki önkéntesként segítette egy miskolci civil szervezet munkáját a program ideje alatt, a későbbiekben ott maradt, mint fizetett munkatárs, a mai napig náluk dolgozik.

A projekt céljai között szerepelt a résztvevők munkaerőpiacon történő elhelyezkedése, a munkaerő-piaci gyakorlat megszerzése, a munkatapasztalat szerzéshez nyújtott segítség. A projekt keretében a résztvevőknek lehetősége nyílt saját képességeik, tudásuk, kapacitásuk megismerésére, valamint a munkaerőpiac egyes szereplőinek a feltérképezésére. A 45 év feletti, tartós munkanélküli férfiak és nők igényei között szerepelt a munkaerőpiacra való reintegráció, a munkaerőpiacra visszavezető programokban való részvétel, a gyakorlati tudás felfrissítése.

A programba 35 fő önkéntes vett részt, melyből a projekt végére 8 fő elhelyezkedett 3 fő pedig a felsőoktatásban kezdte meg tanulmányait. A résztvevők közül 6 fő nyelvi képzésben, 1 fő boltvezető, 1 fő biztonsági őr, 1 fő nevelőszülő, 2 fő óvodai dajkaképzésen vett részt, 8 fő pedig jogosítványt szerzett.