Önkéntesek Napja

Társoldalak

Civil Információs Portál - Az OBH és tájékoztatója PDF Nyomtatás
2013. április 08. hétfő, 10:05

Korábbi hírlevél-kiadásainkban bemutattuk a http://civil.info.hu oldal egyes részleteit, do­ku­men­tu­ma­it; a­me­lyek révén könnyebben megismerhető a civil szervezeteket segítő honlap struktúrája. A korábbiakban, a Nemzeti Együttműködési Alap elnevezésű „dobozkára” helyeztük a hangsúlyt, most azonban barangoljuk be együtt a Navigáció elnevezésű „dobozkára” kattintva az oldal további – fontos információt tartalmazó – részét is!

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és tájékoztatója:

Elérési útvonal az új honlapon:

http://civil.info.hu/ oldal >> Navigáció nevű „dobozkán” belül az Intézze el nevű menüpontra kattintás >> a megjelenő honlapon (http://www.civil.info.hu/intezze-el) az oldal közepe felé elhelyezett, pirosan kiemelt szöveg:

"3. A civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és ezzel összefüggő szabályokról szóló 2011. évi CLXXXI. törvény 105.§ (1) bekezdése alapján a beszámoló és a közhasznúsági jelentés 2014. július 1. napja előtt kizárólag papír alapon nyújtható be az Országos Bírósági Hivatal részére az alábbi címen: 1363 Budapest, Pf. 24. A civil szervezeteket terhelő törvényi kötelezettségekről és egyéb hasznos tudnivalókról az Országos Bírósági Hivatal hivatalos honlapján – a www.birosag.hu oldalon – részletes leírás található."

weblap-hozzáférés: 2013. 04. 05. 11:16

Az említett honlapon, pirosan kiemelt szövegben lévő hivatkozásra kattintva a következő Bírósági oldalra jutunk, amely részletesebb információkat ad:

A papír alapú beküldésről a cikk egyik részletében ez olvasható:

"A nyilvántartásba vett civil szervezeteknek a jóváhagyásra jogosult szerv által elfogadott beszámolóját minden esetben el kell küldenie eredetben vagy hitelesített má­so­lat­ban az OBH részére. Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek közhasznú tevékenységet folytatnak és egyben közhasznú szervezeti minősítéssel nyilvántartásba vételre is kerültek Magyarországon, az elfogadott beszámoló mellett annak közhasznúsági mellékletét is meg kell küldeniük. A közhasznú tevékenységet folytató és a cégnyilvántartásba Nonprofit Kft. formában bejegyzett gazdasági társaságok nem minősülnek civil szervezeteknek, így a beszámolóikkal kapcsolatban nem terheli őket letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség.

Említésre került a jóváhagyásra jogosult szerv általi elfogadás a beszámolókkal kapcsolatban. Ezen szerv az egyesületeknél a taggyűlés, közgyűlés vagy küldöttgyűlés; az a­la­pít­vá­nyok­nál pedig a kezelő szerv vagy szervezet (kuratórium).

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a beszámolók és közhasznúsági mellékletük megküldésére kizárólag papír alapon van lehetőség a 1363 Budapest, Pf. 24. postacímre."

szeptember 2014
H K SZ CS P SZ V

Szikra hírek :

Ügyfélfogadás Változott a Szikra Alapítvány ügyfélfogadási rendje 2013-ban, az alábbiak szerint: